Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Krasnystaw od kuchni, czyli gotowanie z VIP-ami na Dzień Mężczyzn

Starostwo Powiatowe, opr. P J
Do wspólnego gotowania zaproszeni zostali: starosta Janusz Szpak, wicestarosta Henryk Czerniej, przewodniczący Rady Powiatu Marek Nowosadzki i dyrektor szkoły Wojciech Maślona
Do wspólnego gotowania zaproszeni zostali: starosta Janusz Szpak, wicestarosta Henryk Czerniej, przewodniczący Rady Powiatu Marek Nowosadzki i dyrektor szkoły Wojciech Maślona materiał starostwa
Na nietypowy pomysł wpadli uczniowie popularnej „Zetki”, czyli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Żeby godnie uczcić mało jeszcze popularny Dzień Mężczyzn, 10 marca zorganizowali zabawę kulinarną pod nazwą „Gotowanie z VIP-ami”.

Do wspólnego gotowania zaproszeni zostali: starosta Janusz Szpak, wicestarosta Henryk Czerniej, przewodniczący Rady Powiatu Marek Nowosadzki i dyrektor szkoły Wojciech Maślona. Zadaniem panów było, aby wspólnie z uczniami przygotować dania gastronomiczne.

Wymieniona szkoła słynie ze specjalistów uczących się w Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy niejednokrotnie zajmowali wysokie miejsca w ogólnopolskich konkursach. Wszystko przygotowano w profesjonalny sposób, w czym ogromna zasługa pań uczących w tym zawodzie.

Zaproszono więc profesjonalne jury, które miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, jak też czystość pracy i bhp oraz dobór składników i kreatywność w wykonaniu surówki. Natomiast dwuosobowe drużyny miały za zadanie przygotować jako danie główne: zamojskie bitki z puree ziemniaczanym i „kreatywną” surówką, a na deser francuskie naleśniki z filetowaną pomarańczą

Bądź na bieżąco. Polub nas na Facebooku

„Kucharze” uwijali się szybko, a w trakcie pracy musieli jeszcze odpowiadać na dość dociekliwe pytania padające ze strony prowadzących całą imprezę uczniów. Wicestarosta Henryk Czerniej oświadczył, że zdecydowanie pewniej czuje się prowadząc samochód, niż przy smażeniu naleśników.

Wszystkie potrawy były sporządzane pod kierunkiem Elżbiety Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego O/Lublin właścicielki restauracji Koncertowa w Lublinie oraz Jacka Jakubczaka – prezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim, którzy przewodniczyli jury.

W trakcie pracy przy sporządzaniu potraw rozegrano quiz dotyczący zasad zdrowego żywienia, w którym zwyciężyli Sławomir Kamiński – rzecznik starostwa, Beata Korszla – dyrektor SOSW w Krasnymstawie i Mariusz Sapko – dyrektor Zespołu Szkół w Łopienniku Nadrzecznym.

Kiedy już patelnie ostygły, a członkowie jury posmakowali wszystkich przygotowanych potraw, Elżbieta Wójcik przedstawiła werdykt. Przyznano jednogłośnie cztery pierwsze miejsca z podkreśleniem, że te ogromne umiejętności należy wykorzystać i zorganizować podobną zabawę w roku przyszłym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnystaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto