Składniki
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 40 g serka topionego śmietankowego,
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta chili
Przygotowanie
Myjemy warzywa. Następnie obieramy i kroimy ziemniaki i cebulę. Odcinamy końcówki szparagów i je również kroimy na dowolnej wielkości kawałki. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dolewamy 1,5 litra bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 30 min. Całość rozdrabniamy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy serek topiony, mieszamy i dosypujemy przyprawy.
Podanie
Zupę proponuję podać z łyżeczką gęstego jogurtu i grzankami.
SPRAWDŹ TEŻ INNE PRZEPISY:
->> Pyszna karkówka z grilla
->> Tort z truskawkami
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?