MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Mubi Dub it wystartował! W Targach Kielce ruszył festiwal dla fanów motoryzacji

Mubi Dub it wystartował! W Targach Kielce ruszył festiwal dla fanów motoryzacji

Burze pod Krakowem. Porywisty wiatr, powalone drzewa i wzbierające wody Prądnika

Burze pod Krakowem. Porywisty wiatr, powalone drzewa i wzbierające wody Prądnika

Polecamy

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?

Hamulce. Jakie są objawy przegrzanych klocków hamulcowych?

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Młody ojciec, a zarazem dziadek. Dobrze wygląda i klnie jak szewc. To trener Probierz

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin