W skrócie
Eskalopki to cienkie plastry mięsa, zazwyczaj cielęcego lub drobiowego, podsmażone na patelni. Można je podawać w towarzystwie sosu, np. grzybowego, cytrynowego, czy koperkowego. Proponuję dziś eskalopki drobiowe w pysznym sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Wystarczy nam do tego podwójna pierś z kurczaka. Należy ją przekroić wzdłuż na cienkie filety, które trzeba następnie lekko rozbić. Powstałe w ten sposób filety są raczej niewielkie, więc jedna eskalopka z kurczaka nie zaspokoiłaby dużego apetytu, dlatego podajemy ich zwykle kilka. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree, ziemniakami z wody, ale również z ryżem. Można do nich podać prostą surówkę, np. z marchewki. Do eskalopek drobiowych w sosie pieczarkowym doskonale będzie pasować surówka z pora.
Eskalopki z kurczaka – przepis na pożywny obiad
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka bulionu,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- łyżka mąki,
- po pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej i wędzonej,
- natka pietruszki,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak zrobić eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym?
- Najpierw pokroiłam cebulę oraz pieczarki i podsmażyłam wszystko na oliwie.
- Każdą pierś z kurczaka przekroiłam na trzy mniejsze części. Mięso delikatnie rozbiłam, doprawiłam solą, pieprzem i oprószyłam mąką.
- Zdjęłam z patelni pieczarki z cebulką i wrzuciłam na nią mięso. Obsmażyłam przez minutę po każdej ze stron. Pod koniec dodałam posiekany czosnek.
- Gdy mięso było obsmażone, dodałam pieczarki z cebulką, wlałam bulion i śmietankę. Dusiłam całość 10 minut.
- Gotowe eskalopki posypałam posiekaną natką pietruszki. Podałam z puree ziemniaczanym i surówką z pora.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?