MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Dzień Strażaka w Starachowicach. Były medale, awanse i grochówka

Dzień Strażaka w Starachowicach. Były medale, awanse i grochówka

Badają drzewa w Zakopanem. Sprawdzają, czy nie wywalą się przy silnym wietrze ZDJĘCIA

Badają drzewa w Zakopanem. Sprawdzają, czy nie wywalą się przy silnym wietrze ZDJĘCIA

Polecamy

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?

Przed nami Dzień Bezpieczeństwa Narodowego na zamojskim Rynku Wielkim

Przed nami Dzień Bezpieczeństwa Narodowego na zamojskim Rynku Wielkim

Stare Dobre Małżeństwo wystąpi w Zamościu

Stare Dobre Małżeństwo wystąpi w Zamościu