MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Zobacz również

Powrót do Krakowa. Wojciech Słomka piłkarzem Hutnika

NOWE
Powrót do Krakowa. Wojciech Słomka piłkarzem Hutnika

Zamach. Są ofiary śmiertelne. Trwają walki - WIDEO

Zamach. Są ofiary śmiertelne. Trwają walki - WIDEO

Polecamy

Przegląd tygodnia od 16.06 w Krasnymstawie

Przegląd tygodnia od 16.06 w Krasnymstawie

Upalne dni lepiej smakują nad wodą. Gdzie w woj. lubelskim działają kąpieliska?

Upalne dni lepiej smakują nad wodą. Gdzie w woj. lubelskim działają kąpieliska?

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski