W ubiegłym roku uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie przygotowali konkurs kulinarny pod nazwą Gotowanie z VIP-ami. Do udziału w konkursie zaproszono m.in. starostę krasnostawskiego, przewodniczącego Rady Powiatu, a także dyrektora szkoły.
Czytaj: Krasnystaw od kuchni, czyli gotowanie z VIP-ami na Dzień Mężczyzn
Konkurs wzbudził ogromne zainteresowanie, dlatego też i w tym roku uczniowie postanowili go zorganizować. Tym razem do wspólnej zabawy zaprosili starostę Janusza Szpaka, wicestarostę Henryka Czernieja, dyr. SP ZOZ Piotra Mateja, dyr. Banku Spółdzielczego w Izbicy Ireneusza Wojewodę, szefa marketingu w OSM Krasnystaw Krzysztofa Bortackiego, a także przedsiębiorców z którymi szkoła współpracuje, a mianowicie Janusza Spierzaka i Krzysztofa Kawęckiego. W konkursie brała również udział Anna Augustyniak – sekretarz Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwuosobowe zespoły, które następnie wylosowały swoje stanowiska pracy. Zadaniem ekip było wspólnie z uczniami z klasy gastronomicznej przygotować dania z polędwiczki oraz desery o nazwie Wiosenne Wariacje.
Jury miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, jak i czystość pracy oraz dobór składników i kreatywność. Przyznano jedno wyróżnienie dla ekipy: Anna Augustyniak – Janusz Szpak, natomiast pozostałe ekipy zajęły miejsca równoległe.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie słynie ze specjalistów uczących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy niejednokrotnie zajmowali wysokie miejsca w ogólnopolskich konkursach.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?