MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...
fot. TJENA/Pixabay.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Fasola biała

Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.

Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.

Zobacz również

Wypadek na rondzie Czyżyńskim z udziałem trzech aut. Co tam się stało?

NOWE
Wypadek na rondzie Czyżyńskim z udziałem trzech aut. Co tam się stało?

Kolejni zielonogórzanie z kwalifikacjami na igrzyska olimpijskie w Paryżu!

Kolejni zielonogórzanie z kwalifikacjami na igrzyska olimpijskie w Paryżu!

Polecamy

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać