MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa...
fot. yelenayemchuk/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Wielogodzinne moczenie

Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa przyczynia się do strat cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji obniża się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca. Podczas przetrzymywania w płynie wymienione substancje przechodzą z produktu do wody, którą przed gotowaniem zwykle wylewamy. Co więc robić, aby nie dopuścić do strat? Różnorodne warzywa, ziemniaki oraz mięso wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i od razu umieszczać w gotującej się wodzie.

Wyjątek od tej reguły stanowią suche nasiona roślin strączkowych. Ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę, należy przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin lub we wrzątku przez 2 godziny, ponieważ skraca to czas ich gotowania oraz zwiększa strawność zawartych w nich składników.

Zobacz również

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Tak było na Dużym Rynku. Zobacz zdjęcia

Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Tak było na Dużym Rynku. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

Elektryczne hulajnogi. E-hulajnogi Lime wracają nad polskie morze

Elektryczne hulajnogi. E-hulajnogi Lime wracają nad polskie morze

Upał w czasie ciąży szkodzi dziecku. Wpływa na długość jego życia, a nawet... zarobki

Upał w czasie ciąży szkodzi dziecku. Wpływa na długość jego życia, a nawet... zarobki