MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełbasa to ważny dodatek, bez którego wiele osób nie...
fot. Photo Mix/pixabay.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kiełbasa

Kiełbasa to ważny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że jest to produkt przetworzony zawierający spore ilości konserwantów i wzmacniaczy smaku. Poza tym kiełbasa robiona jest z czerwonego mięsa, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za czynnik rakotwórczy. Zawiera też duże ilości soli, której nie powinny w nadmiarze stosować osoby chorujące na nadciśnienie.

Należy więc spożywać jej jak najmniej. Wybierając natomiast kiełbasę do żurku lepiej przeczytać jej skład, powinien on być jak najkrótszy i nie zawierać substancji chemicznych takich jak glutaminian monosodowy czy azotyn sodu. Warto również kupować produkty od sprawdzonych, lokalnych producentów.

Zobacz również

Stulatek, który przeżył roboty w Niemczech, robił dachówki i 30 lat grał na czynelach

Stulatek, który przeżył roboty w Niemczech, robił dachówki i 30 lat grał na czynelach

Wszystkie stadiony Euro 2024. Gdzie zagrają Polacy? Kiedy finał mistrzostw Europy?

NOWE
Wszystkie stadiony Euro 2024. Gdzie zagrają Polacy? Kiedy finał mistrzostw Europy?

Polecamy

Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada

HIT DNIA
Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Poznaj kuluary władzy: zwiedzanie Sejmu i Senatu RP. Sprawdź terminy i zasady

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie