MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Lewandowski trenuje już z piłką, lżejszy dzień Polaków. Znany stan zdrowia kadry

Lewandowski trenuje już z piłką, lżejszy dzień Polaków. Znany stan zdrowia kadry

Buska tężnia nieczynna. Będzie otwarta w piątek, 21 czerwca

Buska tężnia nieczynna. Będzie otwarta w piątek, 21 czerwca

Polecamy

Tragiczny wypadek. Zginął 24-letni motocyklista potrącony przez pijaną kobietę

Tragiczny wypadek. Zginął 24-letni motocyklista potrącony przez pijaną kobietę

„Bee Friendly! Jesteśmy dla pszczół…”. Projekt edukacyjny Kuriera Lubelskiego

„Bee Friendly! Jesteśmy dla pszczół…”. Projekt edukacyjny Kuriera Lubelskiego

Piknik z okazji Dnia Otwartego Cementowni Cemex w Chełmie

Piknik z okazji Dnia Otwartego Cementowni Cemex w Chełmie